Ladingdragers
Een ladingdrager is een drager waarop of waarin artikelen tijdens het transport en opslag worden bewaard en die niet vast aan de artikelen verbonden is. Een drager die wel vast verbonden is aan het artikel, wordt gezien als onderdeel van het artikel en niet als aparte ladingdrager (bijvoorbeeld een krat bier). Voorbeelden van ladingdragers zijn pallets, dolly’s, broban-dolly’s en rolcontainers.
Draagvermogen – hoe werkt dat precies?
Pallets, rolcontainers, kunststof. Zo’n beetje elk type ladingdrager is voorzien van een draagvermogen in kilogrammen. Belasting van een logistiek middel is een cruciaal gegeven in onze sector. De term draagvermogen kan echter doelen op meerdere begrippen. Om verwarring en ongelukken te voorkomen zetten we alles op een rij.
Welke soorten draagvermogen zijn er?
Het is van belang twee soorten draagvermogens te onderscheiden die veel worden gebruikt in de logistieke sector:
- Statisch draagvermogen – dit is het draagvermogen van een ladingdrager waarbij het geheel niet wordt bewogen en dus statisch is
- Dynamisch draagvermogen – dit getal duidt op de maximale belastbaarheid van een ladingdrager waarbij wel sprake mag zijn van beweging
In alle gevallen is het van belang dat er sprake is van een gelijke verdeling van het gewicht op de desbetreffende ladingdrager.
Wat is statisch draagvermogen?
Het statische draagvermogen is dus het maximale gewicht dat een ladingdrager kan ondersteunen waarbij zowel lading als ladingdrager stationair zijn. Dit is van toepassing wanneer u bijvoorbeeld goederen op pallets opslaat in een magazijn. Hoe dichter tegen het maximale statische draagvermogen van de pallet aan, hoe belangrijker het is dat het gewicht van de lading evenredig verdeeld wordt op de rolcontainer. Dit verkleint de kans op piekspanning en daarmee de kans dat de ladingdrager het begeeft onder druk van de lading.
Wat is dynamisch draagvermogen?
Wanneer er sprake is van dynamische belasting, bijvoorbeeld wanneer u een rolcontainer met lading verplaatst middels een heftruck of palletwagen, is het van groot belang om het maximale dynamische draagvermogen niet te overschrijden. Het maximale dynamische draagvermogen is wegens piekspanningen vaak een stuk lager dan de maximale statische belastbaarheid. Meestal bedraagt het dynamische draagvermogen daarom ongeveer 30% tot 50% van het statische draagvermogen. Uiteraard is het ook hierbij van belang dat de ladingdruk evenredig wordt verdeeld op de pallet.
Waar het bij pallets verstandig is om de lading zo evenredig mogelijk over het oppervlak te verdelen, is het in het geval van rolcontainers met meerdere verdiepingen verstandig om de zwaarste items onderin te plaatsen. Zo wordt uw rolcontainer niet topzwaar en blijft deze het best te manoeuvreren. Zeker bij 2-heks rolcontainers die geen stabiliserend achterhek hebben is het een aanrader om bij gebruik van legborden, geen zware spullen op de eerste of zelfs tweede verdieping te leggen omdat de rolcontainer hierdoor uit zijn verband geduwd kan worden. De meeste van onze rolcontainers hebben een dynamisch draagvermogen tot 500 kg